Hud & föroreningar

Hur påverkas vår hud av föroreningar?Oavsett var vi bor, innebär luftföroreningar i större eller mindre grad en allvarlig risk för vår  hälsa. Ny pågående forskning förklarar hur luftburna föroreningar påverkar hur vår hud ser ut, känns och t.o.m. hur den åldras.


Viss forskning antyder att föroreningar är lika skadliga för vår hud som oskyddad solexponering. Behovet av att skydda huden mot miljöföroreningar - inte bara mot UV-ljus - är större nu än någonsin tidigare och det skyddet börjar med en bra hudvårdsrutin.


Vad är luftföroreningar?
Luftföroreningar är de gaser eller partiklar som frigörs i luften av mänskliga aktiviteter, som t.ex. bilavgaser, tillverkningsprocesser, kemiska och oljeraffinaderier, cigarettrök och så vidare.

De flesta gasformiga luftburna föroreningarna penetrerar inte huden direkt. I stället utlöser de en kaskad av skador på hudens yta och dessa skador underlättar för föroreningar att tränga in i kroppen. En typ av icke gasformiga föroreningar, små partiklar, är tillräckligt små för att penetrera in i porer, där de sedan stannar kvar och orsakar fortgående skador. (Dessa föroreningar kallas ofta nanopartiklar, eftersom de är så mikroskopiska.) Och att bara tvätta ansiktet räcker inte för att avlägsna dessa förorenande partiklar när de väl har penetrerat ner i porerna. Även om luftföroreningarna helt uppenbart är ett större problem i storstäder, innebär det inte att det är riskfritt att bo ute på landet.

Alla former av föroreningar rör sig genom atmosfären, i vatten och de kan samlas i jorden på marken.
Alltså kan man hitta dem långt utanför industrialiserade städers gränser.

DE 5 STÖRSTA RISKERNA FÖR VÅR HUD OCH DESS VÄLMÅENDE:


1. Avgaser från person- och lastbilar


2. Cigarrettrök


3. Biprodukter från fabriker (t.ex. ftalater från plast)


4. Små partiklar (inklusive många flyktiga organiska sammansättningar i form av aerosoler)


5. Smog (särskilt det ozon som genereras på marknivå)Hur miljöföroreningar påverkar huden


Vetenskaplig forskning har visat hur kontinuerlig, daglig exponering för föroreningar markant påverkar hudens välmående och dess utseende.

Alla former av föroreningar orsakar skador av fria radikaler på huden, där smog tillhör en av de största problemen. Om de inte åtgärdas, leder dessa skador till nedbrytning och försämring av allt huden behöver för att förbli välmående och för att tecken på åldrande ska förhindras. Föroreningar rubbar även balansen i hudens mikrobiom genom att påtagligt skada hudbarriären. Detta förvärrar effekterna av alla typer av luftföroreningar.


Föroreningar rubbar även balansen i hudens
mikrobiom genom att påtagligt skada hudbarriären. Detta förvärrar effekterna av alla typer av luftföroreningar. Listan över problem som luftföroreningar orsakar :

• Lentigo Solaris
• Ojämn, livlös hudton
• De ämnen som ger huden spänst bryts
ner (= rynkor)
• Förstorade porer
• Känslig hud som lätt blossar
• Torr, kliande hud som känns stramHur man skyddar huden mot föroreningar


En sanning när det gäller hudvård: Vi kan aldrig helt skydda vår hud mot föroreningarnas synliga effekt.

De är alltför penetrerande för att kunna hejdas till 100%. Under de senaste åren har inflammatoriska tillstånd som allergier och eksem ökat kraftigt. Känslig hud påverkas negativt av många yttre stimuli (miljöfaktorer), bland annat luftföroreningar, med en dåligt fungerande hudbarriär som resultat. Obehag, känslighet, uttorkning, fjällning och rodnad är exempel på vad en hud med ett ineffektivt försvarssystem kan drabbas av.


Redan år 2020 kommer 3 av 4 kunder att ha en känslig hud p.g.a. olika faktorer, men framför allt p.g.a. exponering för föroreningar som orsakar omfattande inflammation i huden. Effekten av den sortens känslig hud var fullständigt okänd för våra förfäder som levde mer i samklang med naturen. Problem med ökad inflammation p.g.a. vår moderna livsstil är den främsta orsaken till känslig hud och de flesta hudsjukdomar.Dr K Dermal Health Cares produkter innehåller en unik kombination av aktiva ingredienser som återställer känslig hud och skyddar den till varje pris. Förutom att återskapa en optimal hudhälsa behandlar produkterna från Dr K Dermal Health Care även vanligt förekommande hudproblem som akne, hyperpigmentering, åldrande och känslig hud.

Alla produkter från Dr K Dermal Health Care är avsedda att förstärka hudens mikrobiella och fysiska barriärfunktion (som påverkas negativt av miljöbelastande föroreningar) och att allmänt stärka hudens försvar.

Kom in till oss så berättar vi mer om hur du bäst skyddar din hud!


Källa: Nimue Sverige - mettecosmetique AB

Här finns vi:

Copyright © MM hudvård Strömstad AB

Mia´s Naglar Hudvård Makeup

Polisgatan 1

452 30 STRÖMSTAD

info@mias.se